diumenge, 3 de maig del 2009

Mètodes d'aprenentatge. El mètode KUMON

Fent voltes per la xarxa, a arrel d'una entrevista que van fer a un forner de Barcelona en concret al senyor Crespo i amb la voluntat de situar el forn he trobat una cosa que ja coneixia.


A l'esquerra està el forn de pa i a la dreta allò que m'ha cridat l'atenció. Si us apropeu en la imatge veureu que al rètol de la botiga posa KUMON i matemàtiques. El KUMON és un mètode d'aprenentatge d'origen japonès que va crear el senyor Turo KUMON per tal d'ajudar al seu fill en l'aprenentatge de les matemàtiques. Sembla ser que aquest mètode s'ha estès per tot el món i moltes nenes i molts nens l'han experimentat. I no dic per dir "experimentat", ja que voldria saber quins han estat el seus resultats més enllà del Japó, hem d'entendre que va ser desenvolupat per un senyor que era matemàtic i a més a més professor. Però en un context cultural molt distant a la manera de ser occidental. No obstant, sembla que la filosofia "d'aprendre" mintjançant la repetició, que és bàsicament com funciona el mètode és molt apreciat entre les mares i el pares que porten els seus fills i filles a centres com aquest de la imatge. És la repetició engrescadora? És per tots sabut que cada vegada més el sacrifici és una de les virtuts menys apreciades entre la gent i ja no dic els i les estudiants. Però si vol ser un gran esportista has d'entrenar, repetir i repetir. Jo opino que les matemàtiques i la llengua són les potes sobre les que l'èsser humà ha desenvolupat molts coneixements, dominar aquestes matèries és fonamental. És aquest mètode una bona manera d'adquirir aquests fonaments?

Tot i que ho venen com una bona manera d'aprendre alguns pares, com per exemple el senyor Onyewu, a un article del Washingthon Post, dóna alguna pista sobre quins valors es fonamenta el mètode: "They love it and compete with each other to finish the work first." Competir, en lloc de cooperar. Però la raó per la qual opten per apuntar els seus fills a aquests cursos és que, segons ells, a l'escola pública passen d'uns conceptes molt simples a uns més complexos molt ràpidament. "If they don't get it the first time, they are left behind." La por dels pares és que les seves filles i fills no es quedin enrera. Però sembla que sí que hi han nens i nenes que han arribat a odiar aquest mètode i ho expressen a alguns grups que es poden trobar a la xarxa. I també hi ha pares i mares que mostren els seus dubtes. Cada cop que llegeixo més i més m'adono que aquest métode s'assembla a aquells que venen a la teletienda:"Póngase en forma en tan solo 5 minutos al día." La crítica més gran és que el mètode és memorístic i que no ajuda a pensar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada