dimarts, 24 de febrer del 2009

ENTRE LES MURS


Jo també vaig anar a veure La clase. El que pasa és que no m’acaben de convèncer aquestes pel.lícules que no arriben a ser documetals però que presenten com si així ho fóssin. És dir, si poden agradar-me, però potser no amb un tema tan sensible com la realitat d’un institut. Per als que no l’hagueu vist, parteix de l’experiència real d’un professor de secundària francès que porta ja uns anys treballant en un barri marginal. Aquest professor va participar en un programa de ràdio on parlava de la seva pràctica en l’educació, fins que decideix escriure un llibre narrant les seves vivències. Laurent Cantet (Recursos Humanos) llegeix el llibre i li proposa portar la història al cine. Per tal de no perdre veracitat però poder acostar-se al màxim als episodis explicats al llibre, organitzen uns cursos de teatre. L’institut no és el mateix i els alumnes, és clar, tampoc. Comencen un número alt de participants però poc a poc alguns van abandonant fins a quedar la selecció dels que estan més motivats amb el projecte i que seran els que apareixeran a la pel.licula. Tan el director com François, el professor, proposen situacions als nois i després les treballen a partir d’improvització. Cada alumne es representa a ell mateix, només hi ha un personatge fictici que a Cantet va interessar incloure. Diguéssim doncs, que les situacions no són estrictament reals. Si que mostra com és el sistema educatiu francès, reflectint, suposadament, les seves problemàtiques particulars. Però en determinats moments s’estigmatitza un pelet em sembla a mi. Per exemple, a la sala de professors on les escenes no són del tot creïbles. Tot i això trobo lloable el fet de plantar una càmera dins un institut i que una classe es converteixi en motiu d’interès. Encara més quan es fa sense recorre a la típica presentació del professor fantàstic, l’heroi, que arriba nou al centre i aconsegueix guanyar-se i reconduir la seva classe d’adolescents conflictius.


En castellà

I en francés

3 comentaris:

  1. Per començar jo no recomanaria a ningú que es llegeixi res abans de veure qualsevol pel·lícula, sèrie, programa o fins i tot llegir un llibre, un article, un treball,... Gairebé es una cosa impossible, però intento no sempre no influenciar-me per res alié a allò que veuré, en aquest cas la pel·lícula. No vull influir en ningú de manera negativa o positiva. M'agradaria que la veiessiu. Només això.

    ResponElimina
  2. Ahh per cert aquest és el nom de l'autor del relat en que es basa el film, es diu François_Bégaudeau, i teniu (com sempre) més info a:

    http://en.wikipedia.org/wiki/François_Bégaudeau

    ResponElimina
  3. I el trailer a YOUTUBE (francès):

    http://www.youtube.com/watch?v=5ftLgbUXqNU&feature=related

    ResponElimina